Başlangıç > Kültür, Tarih > Mühr-ü Süleyman’mı, Davud Yıldızı’mı?: Hexagram

Mühr-ü Süleyman’mı, Davud Yıldızı’mı?: Hexagram

ED tamgası Ön-Türkçe’de “ Var Etme, yaratma” anlamına gelir. KÜN-EKİ ( GÜN-AY, Güneş ve Ay ) sembolü içiçe, tersyüz iki üçgendir. Altı köşeli yıldız ( Hexagram ) olarak da bilinir. Bu şekli İdil-Oral ve Alplerde Kamunlar vadisinde, şu şekillerde görürüz.

EDİN-ER, EDİN-İR, DİNGİR, TENGİR, TENGRİ, TENRİ ve TANRI değişiminden geçmiştir. EDİN-ER, Sümercede TANRI demekti. Sonraki bin yıllarda DİNGİR de aynı anlamda kullanılmıştır.

EDİS kelimesi, M.Ö.3000’lerde Ege bölgemizde ve Yunanistan’da varlık gösteren ve Ön-Türk olan Pelasglar’da Tanrı anlamına gelirdi. I O = ED IS ONG = Yaratma Başarısı = Yaratan demekti.

Ön-Türkçe’de UÇU-EKİ tanımlanır. “Gök İkilisi” anlamına gelir. M.Ö.3000 yıllarında Ortadoğu’ya indiği sanılmaktadır. Aslı bilinmediği fakat kutsal sayıldığı için İslamiyet’te Mühr-ü Süleyman, Yahudilik ve Hıristiyanlık’ta Davud’un Yıldızı ( Star of David ) olarak bilinir. Selçuklu ve Osmanlı sanatında, çiniler, tabaklar, sahan ve siniler üzerinde, tahta ve tavan süsleri arasında çok sık kullanılmıştır..

 

 

MÜHR-Ü SÜLEYMAN, Yüce ALLAH’ın CELÂL ve CEMÂL sıfatlarını sembolize eder. Bu yüzden Gök ikilisi, yani iki ilahi vasıf açıklaması son derece yerindedir. Kur’an’da anlatıldığına göre, Hz. Süleyman bu MÜHÜR’ü yüzüğünde taşırmış. O yüzüğe sahip olduğu sürece de kuşların, Karıncaların dilini anlar, cinlere hükmedermiş. Bir gün cinlerden biri bu yüzüğü çalmış, SÜLEYMAN da bu kudretini kaybetmiş.

Altı köşeli yıldız, bugün dünyada İsrail bayrağı ve Yahudi sembolü diye bilinmektedir. Yahudiler’in altı köşeli yıldız’ı kendilerine sembol ve bayrak yapmaları, Musevi Hazar Türkleri’nden dolayıdır. Bilindiği gibi Dünya Musevilerinin yarısından çoğunu Hazar Türkleri’nin soyundan gelenler oluşturmaktadır. (Bakınız: Arthur Kostler, 13. Kabile, Ansiclopedia Judaica) İsrail bayrağına mavi renkte işlenmesinin sebebi de, mavi rengin hemen hemen bütün Türk boylarında Tanrı’ya işaret etmesidir ( Gök rengi ).

İstanbul’daki yüzlerce yıllık tarihe sahip pek çok caminin tavan, duvar ve cam süslemelerinde de Mühr-ü Süleyman deseni bulunmaktadır. Mühr-ü Süleyman, metal, ahşap, mimari, dokuma gibi pek çok dalda nakış amaçlı kullanılmıştır. Taş, ağaç, cam, kağıt vb. satıhlarda merkezî motif niyetine kullanılmıştır. Osmanlılar’da ise başta hamam kubbe delikleri olmak üzere mezar taşları, cami tezyinatları, padişah gömlekleri, sancaklar, anıtlar ve kemer kilit taşlarıyla çini, seramik gibi mimariyi ilgilendiren hususlarda, mutfak eşyalarında, çeşmelerde, sebillerde, giyim eşyaları ve takılarda kullanılmıştır.

Aslında altı köşeli yıldız, Yahudiler’den ve İsrail Devleti’nden çok önce, bizde Anadolu’da kullanılmıştır. Anadolu Selçukluları, Artukoğulları ve İlhanlılar’ın eserlerinde bilhassa kubbelerin kilit taşlarında sık rastlanır.

Antalya ve çevresine yerleşen Teke Türkmenleri’nden dolayı bu bölgenin adı Teke Sancağı olarak isimlendirilmiş ve 14 Mayıs 1373’te Teke Beyi Mehmet Bey, Antalya burçlarına beyaz zemin üzerine kırmızı altı köşeli yıldız ve uçlarında Müslüman Türk’leri de betimleyen altı adet hilal ekleyerek ve bayrak ucunda kutsallığı ve göksel ışığı betimleyen çift şerit eklenmiş Hazar Bayrağı’nı asmıştır.

Teke Beyliğinin Sancağı

Candaroğulları Beyliği Bayrağı

Karamanoğulları Beyliği Bayrağı

muhru_suleyman_mi_davudun_yildizi_mi (5)

Üsküdar Gülnuş Emetullah Valide Sultan Camii giriş kapısındaki Süleyman Mührü

Barbaros Hayreddin Paşa’nın, Beşiktaş’taki Deniz Müzesi’nde bulunan sancağının en üstünde “Allah’tan bir yardım ve yakın bir fetih vardır. (Ya Muhammed) Mü’minlere müjde ver” (Saff Suresi 13.) ayet-i kerimesi bulunmaktadır. (Üstte)

Ortasında bulunan kılıç ise Zülfikar’dır. Zülfikar, Hz. Muhammed (S.A.V)’in damadı ve evliyaların pîri olan Hz. Ali’nin çatal şeklindeki meşhur kılıcının adıdır.

Hayreddin Paşa’nın sancağında, Zülfikar’ın yanındaki “beyaz el” ise “Pençe-i Âl-i Aba”yı yani Hazreti Muhammed (S.A.V.), kızı Hz. Fatma (r.a.), damadı Hz. Ali (r.a.) ile torunları Hz. Hasan (r.a.) ve Hz. Hüseyin (r.a.) olmak üzere 5 kişiyi temsil eder.

Sancağın dört köşesinde, 4 Büyük Halifenin ; Hz. Ebubekir, Hz. Osman, Hz. Ömer ve Hz. Ali’nin mübarek isimleri bulunmaktadır.

Sancağın alt ortasındaki iç içe iki üçgenden oluşan yıldız şeklindeki Hz. Süleyman (A.S.)’ın mührü ise geçmişte yaygın olarak kullanılan ve Mühr-ü Süleyman olarak bilinen Rahmani bir simgedir.

Afgan Halısı

Dünyanın çeşitli bölgelerindeki altı köşeli yıldız kullanımlarını görmek için: http://star-of-david.blogspot.com/  adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

muhru_suleyman_mi_davudun_yildizi_mi (1)

muhru_suleyman_mi_davudun_yildizi_mi (6)

https://insanveevren.wordpress.com/wp-content/uploads/2011/06/evrenveinsann.gif?w=600

Kategoriler:Kültür, Tarih
  1. solomon
    28 Ocak 2012, 12:00

    Yazı tam bir ibret vesikası. İslamın lordlarının, yani islamın temelinin irail olduğu açıkj seçik ortada. Ön islam selçukluların esasen israil kavmi olduğu ortada. Teke beyin bayrağına bakarak, Teke beyin tevratı tamamen bildiği ortada. peki ya camideki 6 köşeli sembolin bir köşesini kıran zavallı dinsize ne demeli. ulan camiyi yapan koymuş o sembolü, senin ne hakkın var onu kırmaya. haa şu aklı yürütseniz tamam: İsrail osmanlıda Türk soykırımı yapmıştır diyerek İsraile tepki deseniz tamam. Ama diğer taraftan ne süleyman ne de davud israeli idi, Türktü ikisi de. Hem de Kayı boyu ana tarafından.

    • Beyzade
      14 Şubat 2014, 06:41

      Harika bir yorum tebrik ederim.

  2. 06 Şubat 2012, 17:18

    bakalım daha kaç tane türk peygamber bulacaksın sevgili solomon?bu kadar da ırkçı olmayın hemşerim, üstünlük türklükte değil, araplıkta değil takvada, güzel ahlakta.biraz büyük düşünün yavvv

  3. mevlüt
    12 Mart 2012, 15:32

    açıkçası beyaz zemin üzerinde mavi renk açıklaması beni hayli etkiledi. Şu an yaşadığımız İslam içerisine asıl hususlar dışında nasıl ki Türklük öğeleri işlenmişse, zamanın hak dini Yahudiliği kabul etmiş olan Hazarlar içinde bu geçerli olabilir. İsrailli olmak ve yahudi olmak farklı anlamlar içerri bence. musevililk yada yahudilik bir inanç iken İsraillik daha çok kan bağıdır. Nitekim öğrendiği m bazı bilgilere göre (Kur’an İlmili uğrasan bazı kişilerden) İsaril ismi, Şeytan ile ilk anlaşma yapan yeryüzündeki insanın adıdır. Doğrusunu Allah bilir emeğinize sağlık.

  4. 01 Nisan 2012, 15:49

    şahıs olarak takvadadır doğru ama ırklarında bir töresel üstünlüğü vardır türkler genelde adaleti dünyaya yayma ve taben demokratlığıyla öne çıkmıştır, hem kurana görede yahudilere bayagı bir ayrıcalık sağlanmış tabi azgınlar çıkmış cezalandırılmışlar ,
    ayrıca her kavme peygamber gelmiş zaten bi çok büyük insan peygamber olabilir buda, oguzhan, konfiçyus vs vs.-
    tabi son peygamber belli kitabı belli ona tabi olmak lazım, zira diğerlerinin çogu bozulmuş hz musa daha dağa 40 gün çıkmışken buzagıya tapma başlamış israillilerde sonra ceza , incili zaten hadis kitabına çevirmişler, dikkat edilirse hindistandada buzağıya kutsal sayma var .

  5. 29 Haziran 2012, 14:20

    Sökede merkezde kocacami kapısının üstünde iki adet süleymanın mühründen gördüm

    • 30 Haziran 2012, 13:45

      Bir fotoğrafını çekip bizlerle paylaşırsanız konuya ekleriz Mustafa Bey. (river.side@msn.com)

  6. timur
    08 Temmuz 2012, 22:46

    açıkçası üsküdar camiyinde ki süleyman mührüne şaşırmadım malüm orada bulunan bülbül deresi mezarlığına giderseniz böyle daha cok işaret görürsünüz yani bence tamamen sabetaycılıkla alakalı ayrca solomon yazını dehşetle okudum bu kadar dar açıdan bakma olaylara…

  7. selluka
    03 Ağustos 2012, 13:49

    solomon uçmuşsun dostum :))

  8. necmettin
    24 Ağustos 2012, 09:12

    solomon SARHOŞ musun sen ? HAZAR TÜRKLERİ zamanında(İSLAM ÖNCESİ) HAK din üzre iken musevi olmuş , musevilik ve yahudilik farklıdır.. İSRAİL BAYRAĞINDAKİ mavi RENKLER VE HAZAR DALGALARI ile SÜLEYMAN mührüne bakıldığında 3-5 yahudi değil museviliği HAZARLAR yaymış anlamı vardır AMA YAHUDİLER sapkınlıkta museviliği YOLDAN çıkarmış. GÖRÜLEN BUDUR….

  9. necmettin
    24 Ağustos 2012, 09:12

    solomon SARHOŞ musun sen ? HAZAR TÜRKLERİ zamanında(İSLAM ÖNCESİ) HAK din üzre iken musevi olmuş , musevilik ve yahudilik farklıdır.. İSRAİL BAYRAĞINDAKİ mavi RENKLER VE HAZAR DALGALARI ile SÜLEYMAN mührüne bakıldığında 3-5 yahudi değil museviliği HAZARLAR yaymış anlamı vardır AMA YAHUDİLER sapkınlıkta museviliği YOLDAN çıkarmış. GÖRÜLEN BUDUR….

  10. recep tama
    24 Ağustos 2012, 19:08

    senbollerle realiteleri ayıralım. Museviler veya İsrael liler miladi asırlarda kurulan Hazar ların nereden esin kaynağı oluyor?
    şoven çok.

  11. Mustafa emre
    18 Eylül 2012, 20:16

    Hz. Yakup’un diğer ismi İSRAİL’dir Bu İsim Kuran’da da Geçmektedir. Kuran Bu İsmi Tasdik Etmektedir.

    Meryem / 58
    İşte bunlar; kendilerine Allah’ın nimet verdiği peygamberlerdendir; Adem’in soyundan, Nuh ile birlikte taşıdıklarımız (insan nesillerin)den, İbrahim ve İsrail (Yakup)in soyundan, doğru yola eriştirdiklerimizden ve seçtiklerimizdendirler. Onlara Rahmanın ayetleri okunduğunda, ağlayarak secdeye kapanırlar. Ali Bulaç ın mealinden bakabilirsiniz

    Dolayısıyla Şeytan değildir.İnsanlar protestolarında Kahrolsun İsrail demekte ha öle demişsin Ha kahrolsun Yakup demişsin Dediklerimze dikkat etmemeiz lazım Kasıt İsrail devleti olsada israil Allahın peygamberinin diyer adı Onun yerine Kahrolsun Ateist Siyonistler yada kahrolsun zalimler denebilir ama kahrolsun israil dennilmez Allahı gücendirirsiniz

    • hasan sabah
      13 Ekim 2016, 21:23

      allahi gücendirmek olmayan sey gücenirmi lan.bu millet ne kadar aptal.bu kafayla daha cok pas pas olur bu millet.

      • ALLEGRO
        20 Kasım 2017, 11:07

        KİMSE KAHROLMASIN DA , ALLAH HEPSİNE HİDAYET VE DOĞRU YOLU NASİP ETSİN DİYELİM . BİZ YİNEDE BEDDU YERİNE DUA EDELİM.

  12. tuncer
    30 Eylül 2012, 22:20

    bu yazıda yazılanları tamamı islam döneminde geçiyor. Dolayısıyla islamın kendinden önceki peygamberlere ve kitapları doğruladığını ve onlara saygı gösterdiğini açıklıyor. diğer yorumların tamamı zorlama ve saçma.

    • hasan sabah
      13 Ekim 2016, 21:26

      islamin kimin dümenine gectigini anlayin.biraz saksiyi cilistirin .islamin yahudinin elinde oyuncak oldugunu anlarsiniz.ama saksi varsa tabiiii…

  13. Kardinal
    08 Kasım 2012, 19:52

    Hazarlar Türkleri zamanında musevi olmuştur.Onların bir kısm torunları Karaylar halen musevi.Ama kabalayla falan işleri yok.Bugünkü musvelik, musvelik görünümlü eski mısır dini.Musadan, Yusufdan beri hep aynı savaş devam ediyor..Selçukların soy ağcında il üylerde yakup,ishak İbrahim ismler dikakt çeker.Hazar kültürü hazar çevresinde çok etkilyidi.Sonra o ismler mehmed iahmed oluyor.Hazarlard halkın tatmmaı musevi değildi.Çoğu şamandı.Hanedan museviyidi..Altı köşeli yıldız Kuzey Afrikadada önmeli sembol geçmişte v eşimdi bayraklarda var.yahudiliğe mahsus değil

  14. yavuz
    03 Mayıs 2014, 10:58

    bizim köyde camilerde ve eski köy odalarında bu sembol her tarafda var halada sapa saglam duruyor….

  15. yasam
    20 Temmuz 2014, 13:29

    bursa’da tarihi belediye kent binasının dort bir yanında davut yıldızı denen bu işaretler var.

  16. vatandaş
    04 Haziran 2015, 23:13

    Merhaba

    Aslında bu işaretler bugünkü musevi nufusun ~%80 ni oluşturan aşkenaz musevi gurubunun hazar kökenli türk nufusundan olduğunu işaret ediyor. Orta asya pagan sembolleri hatta özbek takkesi gibi kültürel işaretleri museviliğe geçirmişler. Aslında hem islamı hem museviliği batıya karşı politik denge olarak kullanan türklerin derin tarih kültürüne sahip olduğuna işaret ediyor. 17. Yy a kadar avrupada türkler ile musevileri birbirinden ayrı tutmazlarmış. İşin ilginç yanı nasıl oldu da musevi kimliğini bu topraklara düşmanlaştırdılar.? Bunun altında batının karşı politkasını ve buna tıpkı yunanlılar ermeniler araplar ve son olarak kürtlerin benzer şekilde düşmanlaştırıldığını hatırlamak, düşünmek ve unutmamak gerekir.

    barış ve ışık sizlerle olsun.

  17. YEMLAHA
    17 Temmuz 2015, 21:28

    (YAMLAHA) Sevgili arkadaşlar kim ne derse desin inanamayan varsada Osmanlı erşivleri ve bir çok tarihi camii kapılarında ve cami içi süslemelerde Hz. davud’un mührü kulanılmış davudun mührü kimsenin veya belli bir ırkın malı değildir ve olamazda Hz. davud Allah cc peyğamberlerinin hepsine inanıyorsak buda demektirki bu mührü Rabim Hz Süleymana vermiş . Lafı uzatmayacağım Allah CC bir elçiolarak gönderdiği Peyğambere inanmayan Bir ırk ve Yüce Allah tarafından lanetlenen bir ırk gerisinin anlatmama gerek yok….!

  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın