Başlangıç > Bilim > Dünya’nın Yerçekimsel Manzarası

Dünya’nın Yerçekimsel Manzarası

 

Uzaydan bakınca Dünya boşlukta süzülen mavi bir bilye gibi görünür. Ama yerçekimi, jeoloji ve iklim arasındaki bağlantıları inceleyen bilim insanları için, şekli daha çok yamru yumru bir patatese benzer (üstte). Geoit olarak bilinen bu renkli model, gezege­nimizin, içindeki yoğunluk farklarının yol açtığı yerçeki­mi anormalliklerini yansıtacak biçimde yeniden şekillendirilmesi halinde nasıl görüneceğini yansıtıyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın geliştirdiği bu geoit, şimdiye dek oluşturulmuş en yeni ve ayrıntılı model.

Dağlar gibi yüzey şekillerinin yerçekimi alanı üzerinde etkisi olduğu bilinse de, mantoya kadar uzanan jeolojik yapılar da Dünya’nın kütle çekim kuvvetini büyük oranda etkiler. Yoğunluğu daha az bölgelerde yerçekimi daha zayıftır. Örneğin geoidin en alçak noktası, Hint ve Avrasya tektonik levhaları­nın eski çağlardaki çarpışmasıyla oluşmuş olabilecek yoğunluğu daha düşük kayaların bulunduğu Hint Okyanusu’nda yer alır.

Geoitlerin nasıl değiştiğini inceleyerek iklimin Dünya yüzeyine etkisini görmek mümkün. Son dönemde NASA uydularından elde edilen veriler, dünyanın ısınmasıyla birlikte kutuplardaki buz tabakası kütlelerinin buzdan suya kayması nedeniyle kütle çekim kuvvetinin de azaldığını gösteriyor. NASA’dan Michael Watkins “Grönland buz tabakasını ev tipi bir baskülle tartmak kolay değil, ama geoitler tam da bu işe yarıyor” diyor. -Victoria Jaggard

NationalL Geographic • Eylül 2011

Grafik: Stefan FICHTEL

Kaynak: Alman Geodetik Araştırmalar Enstitüsü


Hazırlayanlar :  merakediyorum grubu

Kategoriler:Bilim
  1. 28 Nisan 2012, 21:01

    Kutup noktalarında yerçekiminin daha fazla olduğunu biliyorum ama benim mi yanlışım var yoksa parçayı mı anlamadım ?

    • 29 Nisan 2012, 16:50

      Yanlış hatırlamıyorsam kutup bölgelerinde yer çekimi daha azdır…

      • 01 Mayıs 2012, 15:25

        Kutup bölgeleri daha basık olduğu için yani magmaya daha yakın olduğu için yer çekimi fazladır diye hatırlıyorum ben.

  2. 30 Nisan 2012, 19:53

    bu manzara bana cizilen hartilarda neden bati ulkelerinin hep ust tarafta oldugu sorusnu hatirlatti birden.

  3. Selim Keskin
    04 Aralık 2012, 22:57

    bu haritaya göre cern nin yeri stratejik bir noktadamidir?

  4. 17 Ekim 2013, 21:28

    Magma tabakasını meydana getiren daha yoğun elementlerden dolayı ( demir gibi),Magma tabakasına daha yakın olan yerlerde Kütle çekim kuvveti (g=9.81 m/sn2) daha fazladır. Kutup bölgeleri daha basık olduğu için dünyanın ortasında bulunan magmaya daha yakın olmasından dolayı yerçekim kuvvetinin daha fazla olduğunu biliyordum.Üsteki resimde yerçekimin daha fazla olduğu yerler Pasifik okyanusunun orta ve güney kısımları olarak verilmiş.Bu resmin doğru olduğunu kabül edersek ortaya şu şekilde bir sonuç çıkıyor; dünyamızın maruz kaldığı son iklimsel ve jeolojik değişikliklerinden dolayı magma tabakası orta ve güney pasifik okyanusu tarafına doğru mu kaymıştır?

  5. kartal
    31 Ekim 2016, 11:38

    Dünya düzdür.

  6. can
    28 Aralık 2016, 19:19

    Büyük okyanusa dikkat edin, meğer ne sığıymış !

  7. 07 Şubat 2018, 20:58

    Dünyanın ağırlığı ve yer çekimi 4,5 milyar yıl önce daha küçüktü.Theia adlı gezegenle çarpışarak birleşti.Kopan parçalar birleşerek Ay’ı oluşturdu.Merkür gezegeni gibi demirden oluştuğu için Dünyanın merkezine gömülerek demir çekirdeği meydana getirdi.Çarpışmayı Hadid suresi-25.Ayet yazar.Ayet demir ve ağırlık ölçüsünün indirildiğini yazar.Yer çekimi arttığı için mizan yani teraziler daha ağır göstermeye başladı.(www.isikdamlalari.com)

  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın